A ház - a kéklepke spirituális jelentése mellett - a tavasz végén, nyár elején körülötte röpködő boglárkáktól kapta a nevét. Ez vagy közönséges (polyommatus icarus, common blue, Hauhechel-Bläuling) vagy égszínkék (polyommatus bellargus, adonis blue, Himmelblaue Bläuling) boglárka.

 

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Vili bácsi macskája. Legalábbis amikor a fénykép készült, ilyen volt. Vili bácsi a segítõkész szomszéd, akinek mindig van legalább egy barátságos cicája.

Meg kisnyulai.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a tornácon esik a legjobban a pihenés. Leginkább a függõágyban. Az elmélyült meditáció, a gondtalan lustálkodás, a nyitva felejtett könyv fölötti szemlélõdés és a rajtaütésszerû álomba zuhanás színhelye.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha jobban megnézed, kiderül, hogy a fazék, illetve a benne levő muskátli nem ablakban virít, hanem egy amúgy randa beton villany-pózna üregében. Ilyen szépérzékû népek lakják ma Kétvölgyet.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyõznénk csak fölsorolni, hova lehet kirándulni.

Gyalog a környékre, ahol perceken belül fölbukkanhat egy ilyen délceg kakas, avagy egy fácán, õz vagy kecske. (Egyidejû fölbukkanásuk nem valószínû.)

Szauna a közeli Vendvidéki Vendégházban, lovaglás a közeli Tücsök tanyán, gombászás körös-körül. Biciklivel negyedórányira van a szlovén határ, kocsival öt perc. További fél óra Moravske Toplice (dédszüleinknek még Alsómarác vagy Maráctapolca) élményfürdõje. A másik irányban tíz kilométerre az erdõk övezte Hársas-tóban lehet strandolni vagy horgászni. Ausztriába Szentgotthárdnál lép át az ember. Például kastélytúra végett.

Maradva az állatoknál: mintegy fél órányira Grác előtt van a herbersteini állatkert. Ilznél kell lekanyarodni az A2-ről. Hűvösebb napra ajánlható, nem csak állatkerti séta, hanem egyben remek kirándulás.

 

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Ez nem hóttkomoly. Nem is vagyunk tisztában minden joggal. De azért ne hágd át õket, véletlenül se.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minõségi konyháravalóért Szentgotthárdra szokás menni. Néhány percnyi ballagásra (Vili bácsi házán túl) van a vegyesbolt - kocsma - biliárdszoba. De van társasjáték a házban is (Scrabble, Activity, Risk).

A konyhában még az a jó, hogy mosogatás közben erdõszélre, virágos rétre meg más ilyesmire lehet látni - és igaziból, nem poszteren!

Apropó, poszter. Ha lesz falvédõ, egy vendég vallomását hímezzük majd rá.

Ha nincs kedved fõzni, meleg ételt lehet rendelni a tíz percre lévõ fogadóban (06-94-436-223), egy-két órával korábban a tervezett fogyasztáshoz képest. Ha több napra szeretnél, érdemes elõre megbeszélni velük.

20-30 km-es körzetben két remek éttermet ajánlhatunk. A 8-as úton Rönöktől Pest felé a Székely tanyát, és Bajánsenyén a Berek halászkertet. Korábban a szentgotthárdi Rézi volt a törzshelyünk, reméljük, hogy ma is kellemes hely.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tornác alatt mindig van tüzifa. NAGYON hangulatos, ha a konyha és a nagyszoba (nappali, ebédlõ) között álló kemencében duruzsol a tûz. Lehet a padkán (a sutban) gubbasztani, olvasgatni, vagy csak figyelni, hogy mirõl folyik a szó az asztal körül.

Amúgy a konyhában villanytûzhely van. Továbbá bogrács és faszenes hússütő (barbökjú) a ház melletti tûzrakóhelyhez.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szentgotthárd-Kétvölgy közti mûútról letérve pár száz lépés után jobbról föltûnik a feszület. (Falu végin bádogisten, Vendvidéknek párja nincsen.) Ott kell lekanyarodni balra, s onnan háromszáz lépés a ház.

Vissza a képekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastélyok karnyújtásra:

Szentgotthárd-Loipersdorf = 21 km. (Száz évvel ezelõtt Ferenc Józsefet tisztelték magyar királyuknak és Lipótfalvának hívták. Legalábbis hivatalosan. Mert a nép zöme akkor is németajkú volt.)
Szentgotthárd-Güssing (Németújvár) = 17 km
Szentgottgárd-Oberpullendorf =115 km. (Ferenc József alatt még Felsõpulya és magyar többségû, mára kihalóban a magyar szó.)

Ezek már Stájerországban vannak:

Szentgotthárd-Burgau = 33 km
Szentgotthárd-Fehring = 35 km
Szentgotthárd-Feldbach =45 km

Itt olvashatsz többet a kastélyútról. Van térkép is. Az útvonal megtervezhetõ.

Vissza a képekhez